Cap barrera al turisme

Viatjar ha passat a ocupar un lloc important en les nostres vides, en el nostre oci. Però no tots ho fem de la mateixa manera ni tenim les mateixes necessitats. Per això, des de fa algun temps, moltes ciutats i destinacions turístiques han pres consciència de la importància del turisme accessible.

Persones amb discapacitat, de la tercera edat, famílies que viatgen amb nens… Són solament alguns dels grups que requereixen l’accessibilitat universal per moure’s, si ben tots ens beneficiem d’alguna manera dels avantatges d’entorns assequibles. El turisme per tots ha estat el tema principal del Dia Mundial del Turisme 2016, celebrat el passat el 27 de setembre a Bangkok, Tailàndia.

Accesibilitat, un objectiu factible

Turisme accessible és un terme d’encuny relativament recent que engloba un conjunt de solucions que permeten el fàcil accés a les diferents infraestructures turístiques. Es tracta que qualsevol persona, amb independència de les seves capacitats, pugui fer ús dels mitjans de transport públics, hotels, restaurants, museus, parcs, sengles naturals…, sense sofrir, encara que sigui de manera indirecta, cap tipus de discriminació. I és que gairebé el 20% de la població mundial presenta algun tipus de discapacitat, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS). A Espanya, el percentatge es tradueix en 3,8 milions de persones, d’acord amb el Sistema per a l’Autonomia i Atenció a la Dependència (SAAD). Hi ha molts milions de potencials viatgers al món atents a les facilitats d’accés a les diferents destinacions turístiques.

A Espanya existeixen ja molts llocs que compten amb itineraris i rutes acomodades a diferents necessitats. Àvila és la pionera. La possibilitat de recórrer part de les seves muralles en cadira de rodes ha estat una entelèquia per a moltes persones en el passat. Ja és possible.

A més, perquè tots els turistes puguin gaudir còmodament de la ciutat s’ha dissenyat una ruta accessible que comunica els principals monuments avilesos. I per això, entre altres raons, la ciutat, Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, va rebre en 2011 el Premi Ciutat Accessible que atorga anualment la Unió Europea.

És una distinció que reconeix el treball d’alguns ajuntaments que han convertit l’accessibilitat i la inclusió en una de les seves prioritats. Salzburg, Gotemburgo i Berlín també han rebut aquesta distinció. A Espanya, Terrassa, Santander i Oviedo es distingeixen pels seus esforços a facilitar l’accés als llocs històrics i per la seva obstinació en l’eliminació de barreres arquitectòniques en edificis, parcs, carrers, places i monuments, inclosa la instal·lació d’ascensors, rampes i ponts.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *